Mange år etter: Radontiltak i boliger er fortsatt effektive

Tiltakene mot radon som ble iverksatt i 274 boliger på begynnelsen av 2000 -tallet er fortsatt effektive i dag, og radonnivåene er på samme nivå som umiddelbart etter at tiltakene ble iverksatt.


Av alle metodene Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) undersøkte, var radonsug den mest effektive. Det er radonsug vi i Radonhjelpen Øst hovedsaklig monterer hos våre kunder, for det er det tiltaket vi vet er best og varer lenge.

Mer om undersøkelsen: I perioden 1999-2003 ble mer enn 1000 boliger utstyrt med ulike radontiltak under Nasjonale Kreftplan, og gjennomsnittlig radonkonsentrasjon ble redusert med hele 60%.

DSA har i 2010 og i 2018 gjort analyser av et utvalg av disse boligene, 274 i alt, og rapporten til DSA viser hvor effektive tiltakene har vært over tid, og hvilke tiltak som har vært mest effektive.

Bildet viser forsiden til rapporten som du finner her.

Det mest effektive tiltaket

Det mest effektive tiltaket mot radon i denne studien var et internt radonsug, også kjent som en “radonbrønn”. Et radonsugesystem er en vifte som suger opp den radonholdige luften under betongplaten i hjemmet og ut gjennom et rør som ender på taket eller i ytterveggen.

Med “radonbrønn” menes også at man har et perforert rør som stikkes ned under sålen i huset, men det har vi sluttet med. Vi bruker en metode som er ennå mer effektiv, og vi benytter også trykktesting underveis for å sjekke at vi har det riktige utgangspunktet.

Få det mest effektive tiltaket hos deg

Vi i Radonhjelpen Øst leverer altså radonsug av moderne versjon, som da suger ennå bedre enn den type radonbrønn som ble levert for mange år siden.

Ta kontakt for å få et pristilbud og eventuelt gratis befaring her på Østlandet.Publisert/ published: 11-10-2021